Stro Bouw


Op 5 mei 2004 hebben we 1 hectare grond gekocht waar we ons kruidenbedrijf konden beginnen en een bedrijfsruimte met woongedeelte mochten bouwen. Het streven was om 100 % natuurlijke materialen te gebruiken en duurzaam te bouwen. Dit bleek echter voor ons niet helemaal haalbaar. Zo kwamen we uit bij betonnen heipalen en fundering. Voor de rest hebben we natuurlijke materialen gebruikt. We hebben gekozen voor hout, wol als isolatie, stro pakken voor de wanden en leem als afwerking. Na de fundering, die natuurlijk ook niet onbelangrijk was hebben we de eerste spanten gezet. Dit hebben we in het pinksterweekend van 2006 gedaan met goede hulp van familie

We hebben gekozen voor een houten dak met gemodificeerd hout. Dit is grenen hout dat onder hoge temperatuur gestoomd is waardoor het gedroogd is tot in de celkern. Helaas bleek het houten dak toch niet zo`n sucses en hadden we veel lekkage. We hebben later besloten om dakpanplaten over het houten dak te leggen om het waterdicht te krijgen.

Vanaf juni 2007 zijn we begonnen om de buitenwanden te stapelen met het stro. Nu kon het echte werk beginnen. We gebruikten oud stro uit de schuur dat 2 keer geperst is. Doordat het stro zo dicht geperst is, was het lood zwaar. Sommige balen wogen wel 30 kilo. Dit maakt dat de wanden lekker stevig zijn maar ook dat we last hadden van onze spieren. Nadat we de wanden dicht hadden gemaakt met stro hebben we er kippengaas omheen gedaan. Het was een winter met stormachtige-slapeloze nachten en zorgen om het huis en het stro!! Daarna gelukkig een lange periode van droogte, waarin het stro nog mooi kon drogen.

In het voorjaar van 2008 ging het huis in de steigers om de bovenkant af te werken en te verstevigen met nog meer gaas om de balen voor de stevigheid. Daarna konden eindelijk de kozijnen, deuren en ramen erin. Toen kwamen onze redders in nood de stukadoors. Deze lente ging het eindelijk gebeuren! De buitenkant werd afgewerkt. Na het bepleisteren met 100% natuurlijke kalk stuc en een frisse schilderbeurt was de buitenkant eindelijk klaar. Ondertussen was onze bovenverdieping gekraakt door een kerkuil, heel leuk maar daar moesten we eerst een buiten hok voor maken voordat we de bovenverdieping af konden werken. De wanden werden geplaatst en het dak geïsoleerd. Daarna konden we beginnen met binnen afwerken. We hebben gekozen voor een hout gestookt CV. Radiatoren en een CV ketel met een houtkachel met waterelementen.

Kerst 2009 konden we eindelijk ons nieuwe huis bewonen!!!