Stro Bouw


Op 5 mei 2004 hebben we 1 hectare grond gekocht waar we ons kruidenbedrijf konden beginnen en een bedrijfsruimte met woongedeelte mochten bouwe. Het streven was 100 % natuurlijke materialen te gebruiken en duurzaam te bouwen.Dit bleek echter niet helemaal haalbaar omdat je toch aan de eisen en wetten van deze tijd wil voldoen en het soms toch beter is. Zo kwamen we uit bij betonnen hijpalen en fundering voor de rest gebruiken natuurlijke materialen.Veel hout, wol als isolatie, stro pakken voor de wanden en leem. Na de fundering, die natuurlijk ook niet onbelangrijk is was de eerste actie de spanten zetten. Dit hebben we in het pinksterweekend van 2006 gedaan met vooral de goede hulp van familie.
Vervolgens zij we het dak op de spanten gaan bouwen.We hebben een houten dak met gemodificeerd hout. Dit is grenen hout dat onder hoge temperatuur gestoomd is waardoor het gedroogd is tot in de celkern. Helaas bleek het houten dak toch niet zo`n sucses en hadden we veel lekkage. We hebben later besloten om dakpanplanten over het houten dak te leggen om het waterdicht te krijgen.

Vanaf juni 2007 zijn we begonnen om de buitenwanden te stapelen met het stro. Het echte werk gaat beginnen.We hebben oud stro uit de schuur dat voor de 2e keer geperst is. Voordeel is dat het zeker droog is in deze natte zomer ander voordeel dat het lekker dicht geperst is en lood zwaar waren sommige wel 30 kilo. Dit maakt dat de wanden lekker stevig zijn maar ook dat we vooral last van onze spieren hadden. De wanden zijn nu dicht met stro en ook is er kippengaas om heen. Inmiddels na een winter met stormachtige en vooral slapeloze nachten, met zorgen om het huis en het stro!! Daarna gelukkig een mooie lange periode van droogte, waarin het stro nog mooi kon drogen.

In het voorjaar van 2008 gaat het huis in de steigers, boven afwerken en nog meer gaas en net om de boel te verstevigen. De kozijnen, deuren en ramen erin. Dan komen daar eindelijk onze redders in nood de stukadoors. Die lente gaat het eindelijk gebeuren, de buitenkant wordt afgewerkt.Meteen schilderen zodat de buitenkant klaar is. Ondertussen is de bovenverdieping gekraakt door een kerkuil, heel leuk maar daar moeten we eerst een hok voor maken voordat we boven dicht kunnen maken. Daarna binnen afwerken de wanden werden geplaatst, het dak geïsoleerd.Verwarmingssysteem en radiatoren heeft Rob aangelegd. We hebben een houtgestookte CV dit wil zeggen radiatoren door het huis, en een CV ketel maar daarnaast hebben we een houtkachel met waterelementen waavan het verwarmde water door de radiatoren gepompt wordt.
Met kerst 2009 gaan we eindelijk ons nieuwe huis bewonen.....