Onze Visie


De natuur en de planten zijn de bron van leven.
Het is ons voedsel, de zuurstof die we inademen en ook zijn ze er om ons te verzorgen.
Iets waar we niet meer zo bij stil staan in onze gecultiveerde samenleving waarbij we denken dat alles onder controle te hebben en de natuur hebben uitgesloten.

We lopen bijna nooit meer op het gras maar altijd op beton of stoeptegels.
Dat geeft wel aan hoe we het contact met de natuur zijn verloren.
Toch zoeken de planten ons steeds weer op want zelfs in de stad tussen de stoeptegels en op verwaarloosde plekjes groeien planten en kruiden.
Het is een ongelofelijk hoe planten steeds weer kunnen overleven en opnieuw opduiken op plekken waar je ze niet meer verwacht.
De planten maken allerlei stoffen aan om te groeien, te overleven en zichzelf te beschermen.
Het mooie is dat veel stoffen precies aansluiten op de werking van ons lichaam en ook in ons lichaam te vinden zijn. Mens en natuur zijn tenslotte één.
Natuurvolkeren weten dat nog en zelfs de mensen in Oost Europa maken dankbaar gebruik van kruiden.
Het schijnt dat het gebruik van kruiden verdwijnt met het opkomen van de beschaving en weer opkomt in tijden van crisis en armoede.
Kruiden en planten kunnen door hun geur en voorkomen mensen gelukkig en gezond het maken.
Niets is tenslotte gezelliger in huis dan een mooie bos geurende bloemen.


De polderkol maakt graag gebruik van deze schoonheid en schat aan stoffen die de natuur te bieden heeft.

Wij zijn een Biologische kruidenbedrijf dat kruiden teelt, verzamelt en verwerkt tot producten die de gezondheid bevorderen.
Wij willen de kruiden weer onder de aandacht brengen doormiddel van onze producten.
Maar houden ons ook bezig met verkoop en advies op markten, cursussen en rondleidingen in de tuin/het bos.

De Polderkol is Skal gecertificeerd.

eko

Skal 023349

Wat doen wij?

Wij verkopen natuurlijke producten


De polderkol maakt diverse kruiden-producten om de gezondheid te bevorderen.
Alle producten zijn gemaakt van Biologische kruiden uit de tuin of verzameld in de omliggende natuurgebieden.
Er wordt alleen gebruik gemaakt van kruiden die hier in Nederland voorkomen of vroeger voor kwamen.
Omdat steeds meer kruiden in het wild verdwijnen is de kruidentuin inmiddels ook een verzamelplek geworden van kruiden die vroeger heel bekend waren in Nederland maar nu inmiddels bijna verdwenen zijn.

Wij hebben een eigen kruidentuin


Er is een kruidentuin van 1 ha. waar de kruiden geteeld worden. Het ligt midden in het 300 ha. grote biologisch landbouw in Lelystad noord. Verder is er in de omgeving veel bossen en natuurgebieden waar de kruiden worden verzameld. Hiervoor hebben we toestemming van: Gemeente Lelystad en Het Flevolandschap
Daarna worden ze op ambachtelijke wijze verwerkt tot de diverse producten. Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen,zonder chemische toevoegingen. Onder controle van het SKAL -keurmerk De producten zijn geen medicijn maar verzorgende producten die het lichaam ondersteunen of beschermen.

Wij geven cursussen


Ook dit jaar hebben we weer een mooi aanbod van cursussen op het programma staan.
We beginnen dit jaar in het voorjaar met reinigen en onderhoud van het lichaam het voorjaar is daar ook een geschikte periode voor en steeds meer mensen hebben kwalen die voorkomen uit een vervuild lichaam, eens even lekker opruimen dus. Naarmate de zomer vordert gaan we steeds meer activiteiten ondernemen en met de kruiden aan de slag.
Tijdens alle cursussen staan de kruiden centraal, het is niet alleen theorie maar we gaan ook vooral met de kruiden aan de slag. De kruiden zullen steeds weer de leidraad zijn van iedere cursus en zullen daarbij dus aanwezig zijn. .Het liefst vinden de cursussen plaats in de tuin of het bos. Als dat niet mogelijk is dan sleep ik de kruiden mee naar binnen. Op deze mannier kom je in contact met de kruiden en ondersteunen de kruiden de cursus en het verhaal. Door de kruiden te zien, te ruiken en te proeven zal je ze veel beter leren kennen en is de werking ook beter te begrijpen. Iedere les wordt dus een geurige en groene beleving waar U tevens kennis opdoet van de kruiden, hun werking en U gezondheid.

Wij organiseren jeugd activiteiten


Het is een feest om de kinderen met de planten laten ervaren hoe mooi de natuur is en wat zij voor ons kan betekenen.
Dat de brandnetel niet zomaar een nare prikplant is maar ook nog gezond en goed voor allerlei kwalen. Of hoe de weegbree kan helpen bij wonden of insectenbeten.
Ik wil de kinderen laten zien en ervaren dat al bloemen, planten en bomen , belangrijk zijn maar ook heerlijk ruiken, smaken en leuk kunnen zijn. De Polderkol bied verschillende mogelijkheden en activiteiten om kinderen en kruiden samen te brengen.

Wij staan op markten


De Polderkol is door het hele land te vinden op allerlei marken en mooie middeleeuwse evenementen.

Lees meer voor een lijst met markten en evenementen voor het nieuwe jaar, met link en informatie over de evenementen.

Komt alle gezellig weer langs!!!